tisdag 14 april 2015

Malmös Nam-namn och Uppsalas Man-namn namnam för lagens långa arm?

Tisdag den 14 april avser Uppsala Auktionskammare(UAK) klubba 1017 föremål i sin "Onlinekvalitetsauktion". Bland jazzigt kinesiskt konsthantverk, ädla stenar och utmanande etnografika säljer man också en bronsstatyett, med utropet 2.000-4.000 kronor. Den är katalogiserad som en originalbrons av Frans(sic.) Xavier Bergman(n), "signerad ManGreb". Franz Xavier Bergmann (1861-1936) var en mycket erkänd bronsgjutare-dekoratör, verksam i Wien. Hans alster betingar ofta tiotusentals kronor stycket, internationellt, om de är äkta.


Nr 990, UAK

UAK skriver i sin katalogisering: "Signerad ManGreb...".
-----------------------------
För exakt en vecka sedan, den 7 april 2015, såldes en närmast identisk statyett med samma mått, sockel och mycket snarlik bemålning och patinering hos ytterligare en auktionsjätte, nämligen Bukowskis Market i Malmö:


Bukowskis Market Malmö: Nr 653643

Den hade utropet 3.000 kronor och klubbades för 2.800 kronor. Den var också katalogiserad som originalbrons av Franz Bergman, "signerad NamGreb". Emellertid ljög Bukowskis Market i Malmö i det påståendet -till skillnad från UAK. Nikotinnjutarnovisen i Skåne var nämligen tydligt signerad ManGreb.

Bukowskis Market Malmö: Nr 653643:detalj, signatur.
Uppsala Auktionskammare: Nr 990, detalj, signatur. Tydliga skillnader mellan de båda "ManGreB" alltså.

Precis som den som ska säljas av UAK tisdagen den 14 april är; alltså också signerad ManGreb. Den som såldes i Malmö beskrevs i konditionsrapporten ha "Obetydligt bruksslitage" och den i Uppsala beskrivs kärnfullt med ordet "Slitage" (dock är Uppsala-gossen väldigt "dammig" på bilderna).
Tidigare såld "NamGreb" hos Bukowskis Eclectic Auktion, i mars 2011.

Antikmonologen rekommenderar dock berörda experter att överväga mer djuplodande undersökningar. Kanske även undersöka hur nämnda slitage verkligen ser ut och eventuellt överväga om det uppkommit på konstgjord väg, snarare än genom ungefär 100 års naturlig patinering. Kan i och för sig bli svårt för Bukowskis malmöpågar och töser, eftersom den antagligen redan hämtats ut av lycklig(?) köpare?
Not Kilroy.

På internet finns hela uppsatser om hur extensivt förfalskade Bergmanns bronser är och har varit. Den senaste veckans båda nikotingossar är ändå minst sagt ovanliga i sammanhanget, eftersom inga andra NamGreB-bronser enligt Antikmonologens efterforskningar har varit felaktigt stavade. Frans Xavier Bergmann signerade nämligen sina bronser just NamGreb. Inte ManGreb som är fallet med de båda april(-april din dumma sill-) bronserna år 2015, i Sverige.

Nyhetsbrev nr 3.
Antikmonologens oerhört kunniga - och stadigt växande- läsekrets har nog redan listat ut att Namgreb är Bergman skrivet baklänges. Nota bene; inte Mangreb...

Ikväll vet vi vad Mangreb-brons och annat spännande såldes för. Auktionen pågår i skrivande stund för fullt i Uppsala. Nikotingossen är redan uppe i 3.800 kronor och HEJ vad det går! Uppsalas ManGreb såldes för 4.600 kronor. Antikmonologen gratulerar inte köparen.

Tyvärr noteras den 13 april att Antikmonologen inte längre tycks vara ensam bannlyst bloggare av Uppsala Auktionskammare. Enligt uppgift tillhör även bloggen S:t Olofs Antik och Retro blogg de bannlystas illustra skara sedan en tid. S:t Olof är -en av Sveriges mycket få- ifrågasättande skribenter i antikbranschen, bortsett från undertecknad.
Silverplats i bannlysning. Vem får bronset?

För övrigt anser jag -precis som Amnesty International- att Raif Badawi ska friges.


Fotnoter:
Bergman(n) varierade stavningen av sitt efternamn, ibland med ett "n" och ibland med två.

Det är lättare för en falsk 20-lapp att slippa genom nätet än en falsk 1000-lapp, eftersom alla tittar noggrannare på det mer värdefulla.

Tillverkningskostnaden för en brons är nuförtiden en fraktion i Kina, i jämförelse med Europa.

Wikipedia skriver om Bergman: "...signing either a 'B' in an urn-shaped cartouche or 'Nam Greb' - 'Bergman' in reverse."

Lagens långa arm borde undersöka huruvida det är samma inlämnare av det två Mangreb-bronserna, eller om det finns någon relation mellan dessa inlämnare. På bilderna som Bukowskis Market publicerade av nikotingossen syns en svart sammetstygbit under stenbasen som gossen står på. Vilket är och var mycket vanligt att sätta dit. Att ta bort tygbiten för att inspektera skruvens och mutterns design är ofta en mycket viktig del i att åldersbestämma exempelvis äldre bronser. Man tittar då dels på hur slitna gängorna är, hur tätt dessa sitter, vilken nivå av slitage gängor och mutter har, etcetera, etcetera. UAK publicerar dessvärre ingen bild underifrån, men en likadan sammetstygbit ser ut att skymta på de publicerade bilderna.

Är det något förfalskare ofta(-st) missar så är det just att utforma baser, bottnar, underdelar, baksidor etcetera, som de skulle ha sett ut med naturligt uppnådd patina, alltså bruksslitage/användning, ej konstgjord sådan. Det som populärt kallas för tidens tand.

...and know your Works of Art. Foto: Crossfitnossa.com


Källor:

https://www.uppsalaauktion.se/a:20150414/o:990/frans_xavier_bergmann#.VSxaz5MporU

https://www.bukowskismarket.com/sv/653643-figurin-brons-signerad-namgreb-franz-bergman-omkring-1900. 

https://www.bukowskis.com/sv/auctions/S197/131-figurgrupp-brons-franz-bergmann-wien-sign-namgreb

https://www.bukowskis.com/sv/auctions/S197/131-figurgrupp-brons-franz-bergmann-wien-sign-namgreb

http://en.wikipedia.org/wiki/Franz_Xaver_Bergmann

https://mail.csipc.net/fakes3.pdf

http://www.crossfitnoosa.com.au/know-your-goat-day-14911/

8 kommentarer:

  1. Det blir bara roligare o roligare o tristare o tristare..... Tack, ni alla, never give upp!
    Madeleine Tigerschiöld antikhandlare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Madeleine.
      Jaa du, vi är alla förlorare i denna bransch av snabba klipp. Särskilt vi som inte bryr oss så mycket om just klippen, utan mer om föremålen...
      Mvh,
      Nicklas

      Radera
  2. Alltid lika underhållande och "beklämmande" att läsa din blogg. A never ending story . . . .
    srednA namheL

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hallå Sredna.
      Never ending story förvisso. Men om ingen säger ifrån så är det större chans att aktörena fortsätter helt ogenerat,
      Mvh,
      Nicklas

      Radera
  3. Om jag gjorde lika många och grova tabbar i min yrkesutövning skulle jag få sparken.

    SvaraRadera
  4. Hej Anonym.
    Ja, att döma av alla mail jag får, så är många väldigt upprörda över alla misstag till höger och vänster. Tack för dina tankar!
    Mvh,
    Nicklas

    SvaraRadera
  5. Fniss!
    Sorry, kunde inte hålla mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, de flesta fnissar nog. Sannolikt dock inte köparen, när sanningen kommer fram...
      Mvh,
      Nicklas

      Radera